Следвайте Гласове в  ''По ръба'' с Калина Андролова в предаването

...
Следвайте Гласове в  ''По ръба'' с Калина Андролова в предаването
Коментари Харесай

Машините - манипулиране на демокрацията

Следвайте " Гласове " в 

''По ръба'' с Калина Андролова в предаването '
Изцяло машинно гласоподаване е лимитирана процедура в доста малко страни, защото частичното или изцяло използване на машините се сблъсква с пробиви в сигурността. Силните викове на Политическа партия, че връщането на хартиената бюлетина е крачка обратно не дават отговор на обстоятелствата. Никъде в Европа няма единствено машинно гласоподаване. Икономически добре развити страни деликатно тестваха през миналите две десетилетия машинното гласоподаване и се отхвърлиха от него. 

Машините у нас не са прогрес, а просрочен публичен опит. За последните две години България беше подхлъзната няколко пъти по основни тематики. Изобщо, става известно, че политическият ни хайлайф е предразположен на напън и е доста елементарен за операция. Машините пристигнаха в България след цветна гражданска война, а с машините се появиха и Политическа партия, една бухалка, ръководена извън за хаотизиране на пространството и решение на непознати стратегически задания, които не съответстват изцяло с националния ни интерес. Машините не отстраняват купения и корпоративния избор, тъй като генезисът на тези практики е отвън изборните секции. Вместо това машините внасят спомагателна опция за манипулиране на изборите. Този метод е по-перфиден и по-невидим от хартиените операции. Само няколко % изменен избор са задоволителни, с цел да изкривят значително изборните резултати и да се обезпечи надзор върху политическата архитектура в страната.
Разузнавателните служби и службите по сигурността в две от водещите европейски страни - Германия и Франция, дават своята оценка, че електронният избор, в това число машините не са надеждни и могат да бъдат компрометирани. През 2009 година Конституционният съд в Германия постановява, че използването на машини опонира на Конституцията, тъй като е непрозрачно и непроверимо от елементарните жители. Колкото до Франция, там машини се употребяват отчасти от 2002 година в продължение на години, само че постоянно редом с хартиено гласоподаване. Наблюдения на френския отдел за сигурност на осведомителните системи демонстрират, че към 30% от секциите за електронно гласоподаване регистрират разлика сред положените подписи на гласоподавателите и броя на записаните гласове с машините. Някои френски политици назовават машините " машини за машинация ".
Интересен е казусът в Нидерландия. През 2006 година една група от специалисти, която показва всеобщата опозиция в обществото против машинното гласоподаване, показва в ефирен ефир по какъв начин могат да бъдат манипулирани машините за пет минути. В резултат се основават две комисии, които рапортуват, че би трябвало да се върне хартията. Една от сериозните забележки в отчетите на комисиите е, че холандските чиновници по изборния развой и инспекциите на сигурността не са били механически готови и са били прекомерно подвластни от външни участници, главно от доставчиците на технологията. (Това през вчерашния ден в Народното събрание у нас съобщи и някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов, като акцентира, че до момента се е разчитало на външна компетентност). Да де, само че ние към този момент организирахме избори, от които породи групировката Политическа партия. Кой какво не е знаел са детайлности. 

Друга сериозна забележка на комисиите в Нидерландия е, че държавното управление не е реагирало на признаци, които будят безпокойствие, да вземем за пример, както при нас се изписа " Дневникът е фалшифициран ", и че употребяваните машини не са задоволително проверими. Нашите машини проверими ли са? Има концепция всички партии да имат достъп до одит на машините. Ще дам образец с Бразилия, където има машинно гласоподаване от 1996 година В Бразилия се правят доста действия за инспекция на машините, в това число в самия ден на вота на инцидентен принцип се избират машини за пробно гласоподаване. От бразилската работа по изборите, аналогична на нашата ЦИК, споделят, че софтуерът на машините минава през няколко тестa, един от които е с специалисти и външни IT експерти, които вършат опити да нарушат сигурността на машините, доказвайки по този метод, че това е невероятно. Преди изборите и самите партии имат достъп до софтуера на машините. Въпреки всичко това президентът Болсонаро, който оня ден загуби изборите от Лула да Силва, от години твърди, че машините в цяла Бразилия са отворени за измами, че не могат да се одитират. И че системата е изцяло уязвима.
Най-често се дава за образец Белгия, която от 1991 година организира разнообразни проби за електронно гласоподаване. Белгия съставлява неповторимо теренно изследване, натурален опит с разнообразни устройства, за всички типове избори. Една част от Белгия гласоподава електронно, а друга – с хартия, което разрешава съпоставяне. Анализите демонстрират, че изборната интензивност е по-ниска в кантони, употребяващи машини, спрямо кантони с хартиено гласоподаване. Хартията обаче дава повече невалидни гласове. Машинното гласоподаване в Белгия в никакъв случай не е било безпроблемно. През 2000 година локалните избори в една от общините на Брюксел са оспорвани във всички налични белгийски съдилища. През 2003 година претендент получава анормално повече от 4000 спомагателни гласа. През 2014 година програмна неточност губи гласовете на 2250 гласоподаватели. След този случай политическите водачи в Брюксел и Валония афишират, че желаят връщане към хартиено гласоподаване. Независимо от това немскоезичните, които са прекомерно малко, брюкселските и някои фламандски общини не престават да търсят разновидности за възстановяване на сигурността на машинното гласоподаване. А когато в тази посока се вкарва хартиена разпечатка на вота, се оказа, че сравняването на електронния и хартиения резултат парадоксално, само че не съответстват в нито един регион. 
Това е преди десетина години. Сега има друга забавна обстановка. Белгия опитва машините на Smartmatic, които у нас работят със " Сиела ". Това е американска компания от Флорида, която изначало създава програмен продукт за несъмнено банкиране, само че се специализира и в региона на технологиите за гласоподаване. Smartmatic са обезпечили машини на повече от 30 страни по света, убеждавайки ги, че софтуерът е с нулев пробив в сигурността. Smartmatic е снабдител на Министерството на защитата на Съединени американски щати и член на Съвета по вътрешна сигурност на Съединени американски щати в бранша на изборните технологии, даже е създател на този бранш. Звучи като респектираща подготвеност и дружно с това обяснява въпроса по какъв начин и за какво се случиха машините в България. Няма изборна процедура, която не може да бъде пробита. Има власт, която не може да се оправя. Такава власт търси външна поддръжка за решение на вътрешни проблеми, като умишлено или от незнание споделя част от държавния властови запас с външен фактор. 

Източник: БНР
 
 
 
06 Ное 2022181505 Ное 2022107303 Ное 2022291703 Ное 2022150731 Окт 2022357130 Окт 20228750КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022124219 Окт 202268721 Окт 2022129624 Sep 20222470
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР